Zeci de mii de profesori n-au deschis ieri catalogul. După prima zi de „avertisment“, bugetarii spun că protestele continuă. Sursa: Adi PaclişanSursa: Cosmin Marinescu
1 /.
În cele mai multe şcoli din întrega ţară s-au făcut ieri ore în funcţie de „culoarea sindicală“ a profesorilor. Una dintre cele patru federaţii sindicale, „Spiru Haret“, care numără la nivel naţional în jur de 70.000 de membri, a făcut toată ziua grevă de avertisment, profesorii s-au prezentat la ore, dar nu au predat. Elevii au avut şi ei ziua împărţită, între ore de curs şi ore de relaxare, în care sau depănat amintiri din vacanţă.
Din cancelarii s-a urmărit la TV războiul sindicate-guvern, episodul cu vizita lui Călin Popescu-Tăriceanu la Liceul „Virgil Madgearu“. Deşi încă de la prânz a declarat că dascălii nu vor avea salarii mai mari cu 50%, atât timp cât va fi el la Palatul Victoria, premierul a făcut totuşi o vizită de protocol „pe câmpul de luptă“. Cu calculele la subraţ, premierul a încercat să-i facă pe profesori să priceapă că o astfel de mărire ar fi un fel de „a arunca benzină peste foc“ pentru economie.
Tăriceanu: o mărire la anul
Premierul s-a arătat dispus să majoreze anul viitor salariile dascălilor peste medie, însă a subliniat că astfel de decizii ar trebui să aparţină noii majorităţi parlamentare şi noului guvern. „Realităţile economice vin întotdeauna să corecteze aberaţiile politice“, a avertizat Tăriceanu la finalul vizitei de la Liceul „Madgearu“. El a făcut un nou apel la responsabilitatea profesorilor catalogând greva de avertisment drept o „reacţie mai degrabă emoţională, decât raţională“.
De partea cealaltă, preşedintele executiv al Federaţiei „Spiru Haret“, Marius Nistor, a declarat că discuţia cu premierul nu a reprezentat o negociere, ci o lecţie de economie politică şi socială, în urma căreia a re