Pelinul poate fi folosit în tratamentul cancerului, arată un studiu efectuat la Universitatea Washington (SUA). Cercetătorii americani au testat un medicament contra cancerului a cărui substanţă activă este extrasă din pelin.
Experimentele pe animale de laborator au arătat că extractul de pelin favorizează distrugerea celulelor canceroase, în cazul leucemiei, cancerului de sân şi de prostată. Metodele tradiţionale de tratament distrug nu numai celulele canceroase, ci şi pe cele sănătoase. Chimioterapia obişnuită are efecte secundare serioase, o dată cu zece celule canceroase fiind distrusă şi o celulă sănătoasă. “Extractul de pelin ucide 12.000 de celule canceroase şi doar una sănătoasă. Totuşi, mai avem nevoie de câţiva ani de experimente suplimentare pentru a dovedi că pelinul este 100% sigur în tratarea cancerului”, arată studiul publicat în Washington Profile.
Această plantă poate fi folosită, de asemenea, în afecţiunile pancreasului, căilor biliare, colitelor. De asemenea, dr Cristina Pavel, medic primar medicină de familie, cu competenţă în api-fitoterapie şi homeopatie, recomandă pelinul pentru recăpătarea poftei de mâncare. Alături de alte plante amare (ţintaură, angelică, coada-şoricelului, sunătoare), pelinul stimulează secreţia de suc gastric şi, implicit, pofta de mâncare. Cel mai des, pelinul este folosit sub formă de infuzie sau tinctură.
Infuzia se pregăteşte din două linguri de frunze de pelin la o cană cu apă fierbinte, se lasă la infuzat 15 minute. Se bea câte un sfert de pahar de infuzie de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Pentru pregătirea tincturii, 50 g plantă se pun în 500 ml alcool, se lasă la macerat trei săptămâni, într-un loc întunecos, agitând din când în când. Apoi se strecoară şi se iau câte 15-20 de picături, de trei ori pe zi, cu 15-20 de minute înainte de masă. În cazul colitelor, pelinul poat