Ungaria nu ar fi putut evita un faliment national daca nu ar fi avut parte de sustinere din partea institutiilor internationale, a spus primul-ministru ungar Ferenc Gyurcsany. Dar cum a ajuns Ungaria in aceasta situatie?
Ungaria a ajuns sa fie considerata una dintre cele mai prospere tari europene emergente dupa caderea comunismului in 1989, o diferenta enorma fata de descrierea satirica de "cea mai vesela baraca" din blocul sovietic ce-i era atasata in trecut, scrie The Guardian.
Tara atragea un volum mare de investitii straine directe si se inscrisese pe o directie de crestere rapida si stabila. A fost foarte putin afectata de crizele din Asia si Rusia din 1997-1998.
Insa actuala criza financiara a lovit Ungaria cel mai puternic din randul tarilor nou intrate in Uniunea Europeana si a fortat-o sa apeleze la ajutorul Fondului Monetar International.
O parte a problemelor poate fi pusa pe seama nivelului ridicat al datoriei guvernamentale pe care Ungaria a mostenit-o de la comunisti. Situatia era amplificata de faptul ca Ungaria, spre deosebire de Polonia, nu a beneficiat de anularea unei parti din datorii la vremea tranzitiei.
Totusi, Ungaria a reusit sa-si reduca datoria de la un nivel maxim de 90% din PIB in 1993 pana la 52% in 2001, revenind de atunci la un nivel de 66%.
Din 2002, deficitul guvernamental a inregistrat o crestere puternica. In 2006, un an electoral, deficitul s-ar fi ridicat la 12% din PIB in lipsa pachetului de masuri fiscale adoptat dupa alegeri, pachet ce l-a adus la 9,6%, inca un nivel incredibil de ridicat.
De atunci, Ungaria a urmat un plan de convergenta aprobat de UE ce a redus deficitul bugetar la un nivel estimat de 3,4% in 2008. In ciuda acestei actiuni, datoria guvernamentala a Ungariei a crescut pana la 66% in 2007 si este asteptata sa avanseze in continuare. Alte tari din regiune au dator