Alegerile prezidentiale americane au generat un interes fara precedent in intreaga lume si fiecare asteapta cu nerabdare deznodamantul: republicanul McCain sau democratul Obama?
Europa
Europenii, pro-Obama in marea lor majoritate, asteapta prea multe de la candidatul democrat la prezidentiale, in principal schimbari in ce priveste politica externa fata de aliati. Analistii sustin ca "exista riscul ca administratia Obama sa dezamageasca unii europeni". Ministrii de Externe ai UE s-au reunit ieri la Marsilia pentru a finaliza "reflexia comuna asupra aplicarii unui parteneriat echilibrat si mai strans" cu SUA.
Rusia
Moscova, care sustine sfarsitul unilateralismului american, se intreaba ce presedinte ar fi profitabil pentru Rusia. Republicanul McCain nu a facut un mister din pozitiile sale, folosind o retorica foarte critica fata de Moscova, iar in ceea ce il priveste pe Obama, candidatul democrat, analistii arata ca relatiile ruso-americane s-ar dezvolta in maniera previzibila, dar riscurile pentru Rusia vor fi mult mai mari decat daca la putere ar ramane republicanii.
China
Oricare va fi rezultatul duelului dintre cei doi candidati, prioritatea pentru Beijing este stabilitatea relatiei sale cu Washingtonul, o solutie la criza financiara si economica ce apasa direct asupra cresterii chineze si, in masura posibilitatii, "o anume neutralitate benevolenta a SUA fata de ambitiile Chinei in Asia", dupa cum estimeaza expertii.
Israel
Israelul tine seama de pastrarea relatiilor sale privilegiate cu Statele Unite independent de rezultatul alegerilor din 4 noiembrie. "Prietenia cu Israelul este o coordonata constanta a politicii americane ce nu depinde de rezultatul scrutinului, pentru ca se bazeaza pe valori si interese comune", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului de Externe, Yigal Palmor. Luarile de