Cu doar o celulă dintr-un ţesut, mamuţii pot reveni printre noi
Specii de animale de care am auzit doar din cărţi ar putea să se „retrezească”, în urma unor descoperiri ale oamenilor de ştiinţă japonezi. Mai exact, aceştia au demonstrat, cu ajutorul unor celule ale unui şoarece mort de 16 ani, că el poate fi clonat. Optimişti, cercetătorii consideră că sudiul deschide astfel calea „reînvierii” mamuţilor, dar şi a altor vieţuitoare dispărute de mult timp de pe Terra. „Am demonstrat că până şi ţesuturile îngheţate ale animalelor pot fi folosite pentru a produce clone”, explică unul dintre cercetătorii japonezi, Teruhiko Wakayama.
În procesul de clonare, oamenii de ştiinţă au extras celule din creier şi celule simple din şoarecele îngheţat, după care au injectat nucleul din acestea direct în ovule nefertilizate, creând embrioni.
Totuşi, cercetătorii nu pot să spună cu exactitate dacă nucleul din celule congelate pe perioade foarte lungi mai pot fi reprogramate pentru a crea animale clonate, relatează „National Geographic. com”. Prin urmare, în loc să transfere fiecare embrion în trompele uterine ale şoarecelui, japonezii au extras masa celulei din embrioni şi au creat aproximativ 46 de celule suşă, din care au putut să obţină aproximativ 13 pui.
Cu adevărat interesant este faptul că pentru această metodă de clonare oamenii de ştiinţă nu au nevoie de celule intacte de la animale (acestea fiind oricum expuse unui proces deteriorare prin îngheţ). Prin urmare, cercetătorii sunt convinşi că, odată cu perfecţionarea acestei tehnici, vor putea să lucreze direct cu rămăşiţele congelate ale mamiferelor dispărute. „Celalte metode se bazează pe fuziunea dintre o celulă a donatorului şi ovulul în care este inserat materialul genetic. Dar, în aceste celule moarte, membrana celulară este distrusă şi metoda de fuziune nu poate fi utilizată pentru clonare