Un sfert dintre angajatorii privaţi consideră că salariaţii arată dezinteres pentru muncă. Pentru a atrage forţa de muncă, ei încearcă să ofere un salariu motivant, susţin 92% dintre angajatorii privaţi şi 48% din angajatorii din sectorul public. În plus, pe lângă salariu, oferta este “îmbunătăţită” de un program flexibil (63% privat şi 48% public), servicii medicale (50% privat şi 44% public), tichete de masă (54% privat şi 45% public)şi un sistem atractiv de prime (56% privat şi 47% public). În privinţa primelor, acestea se acordă mai degrabă în sectorul privat, în cel public căpătând forma de al 13-lea salariu.
Tot conform angajatorilor, recrutarea salariaţilor s-a făcut în principal în urma anunţurilor publicate în ziare (55% dintre angajatorii privaţi şi 77% în sectorul public) sau la recomandarea unui prieten (59% în sectorul privat şi 13% - în cel public).
În ceea ce priveşte sindicatele, conform angajatorilor, acestea şi-au pierdut mult din influenţă. Astfel, 47% dintre angajatorii din sectorul public susţin că în instituţia lor nu există sindicat, în timp ce în sectorul privat lipsa sindicatului a fost indicată de 89% dintre repondenţi. Datele de mai sus au reieşit în urma unei cercetări sociologice realizate în luna septembrie de Institutul de sondare a opiniei publice TNS CSOP pentru Agenţia de Strategii Guvernamentale. (C.N.)
Un sfert dintre angajatorii privaţi consideră că salariaţii arată dezinteres pentru muncă. Pentru a atrage forţa de muncă, ei încearcă să ofere un salariu motivant, susţin 92% dintre angajatorii privaţi şi 48% din angajatorii din sectorul public. În plus, pe lângă salariu, oferta este “îmbunătăţită” de un program flexibil (63% privat şi 48% public), servicii medicale (50% privat şi 44% public), tichete de masă (54% privat şi 45% public)şi un sistem atractiv de prime (56% privat şi 47% public). În privinţa pr