Dascălii din 17 judeţe ale ţării şi din municipiul Bucureşti au predat ieri prima lecţie de tăcere în faţa copiilor care s-au trezit trimişi la şcoală de părinţii dezinformaţi de ministrul Educaţiei, Anton Anton. Cursurile se reiau astăzi, însă lunea viitoare urmează alte două ore de grevă.
"Dacă e criză, să fie pentru toată lumea!", au declarat la unison profesorii de la Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" din Capitală. Ei sunt dispuşi să rămână fără lefurile de pe luna noiembrie, numai să primească majorările salariale de 50% promulgate de preşedinte. Dascălii s-au prezentat la clase, unde au stat aproape pe muţeşte în faţa elevilor care au venit la şcoală îndemnaţi de ministrul Educaţiei, Anton Anton. "Am venit la liceu, pentru că l-am auzit pe ministru la televizor spunând că nu e grevă", ne explică Adina, elevă la Liceul "Nicolae Iorga" din Capitală. De altfel, ministrul a reluat o declaraţie făcută încă de duminică seară, în care le spunea părinţilor că luni se face şcoală. "În sistemul de educaţie lucrează 350.000 de oameni şi, dintre aceştia, doar 60.000 vor fi azi în grevă. Ştiu că dascălii noştri vor avea grijă de ei", a declarat ieri Anton Anton, într-o conferinţă susţinută la Guvern împreună cu premierul Tăriceanu.
AVERTISMENTUL
Cu tot optimismul ministrului, circa 66.000 de profesori – membri ai Federaţiei Sindicale "Spiru Haret" – au fost ieri în grevă de avertisment. Manifestările de protest au fost înregistrate în 1.140 de unităţi de învăţământ din 17 judeţe, plus municipiul Bucureşti. Dascălii au stat în clase, cu catalogul pe catedră, supraveghindu-i pe elevii care şi-au găsit de colorat, de povestit sau de jucat cu roboţei. Liceenii au preferat să-şi petreacă prima zi de grevă în curtea şcolii la o minge, pe o bancă la o ţigară sau în parc.
De astăzi cursurile vor fi reluate în toate şcolile, până lunea viit