Viruşii şi spam-ul reprezintă un pericol pentru utilizatorii care îşi folosesc telefonul pentru stocarea datelor confidenţiale sau a emailurilor companiei, atrag atenţia firmele de securitate.
În 2004 am asistat la apariţia primului virus pentru telefoane mobile. Denumit "Cabir", a fost creat mai degrabă pentru a se demonstra că "se poate" un program maliţios şi pentru celulare. Deja în 2005 se vorbea de o piaţă a soluţiilor antivirus dedicate de aproape 1 miliard de dolari, dar unii analişti vorbeau de o "piaţă artificială".
În prezent, marii producători de telefoane mobile se întrec în lansări de produse care cu greu mai pot fi numite telefoane. Avem de-a face, de fapt, cu gadget-uri care, printre altele, au şi funcţie de telefon, o caracteristică ajunsă undeva în coada listei de specificaţii, fiind devansată de altele, mult mai atractive pentru utilizator. Smartphone-ul va ajunge, dintr-o categorie aproape de nişă, nu cu mult timp în urmă, într-un accesoriu obişnuit, cu dotări din ce în ce mai sofisticate, în centrul cărora se află optimizarea experienţei de navigare pe internet a utilizatorului. În aceste condiţii, specialiştii în securitate informatică atrag atenţia că spam-ul şi viruşii vor "alege" ca destinaţie telefoanele mobile mult mai mult decât o fac în prezent, când acest tip de agresiune nu reprezintă încă o problemă majoră. Unul dintre managerii producatorului de soluţii de securitate informaticaF-Secure Security Labs, Chia Wing Fei, a declarat într-un interviu acordat zdnetasia.com că atacurile asupra platformelor mobile există, fie că e vorba de viruşi, viermi, troieni sau programe spyware (de spionaj), dar până în prezent nu au fost detectate reţele de tip botnet. Botnet-urile definesc în general grupuri de computere compromise din punct de vedere al securităţii, denumite "zombie", rulând involuntar programe sub controlul ini