Economia Romaniei va creste cu 8,5% in 2008, dar va incetini la 4,7% in 2009, deficitul de cont curent va cobori la 13,5% din PIB, inflatia medie va urca la 7,8%, in timp ce deficitul bugetar va ajunge in acest an la 3,5% din PIB, depasind nivelul maxim impus prin Tratatul de la Maastricht. Asa vede Comisia Europeana evolutia indicatorilor macroeconomici, tendinte care vor creste vulnerabilitatea Romaniei la socurile externe, in contextul crizei financiare internationale.
Comisia a revizuit in urcare estimarea privind cresterea economica a Romaniei pentru 2008, de la 6,2% la 8,5%, dar a redus proiectia pentru 2009 de la 5,1% la 4,7%, estimarea pentru 2010 fiind de 5%.
"Economia Romaniei se supraincalzeste, dar cresterea este pe punctul de a se reduce. Totusi, actualul deficit de cont curent se va mentine la niveluri ingrijoratoare si numai usor in scadere. Acesti factori, impreuna cu inrautatirea perspectivei fiscale, prelungeste vulnerabilitatea statului la socurile externe, in special in contextul actualei perioade de stres financiar global", potrivit raportului CE.
Cresterea economica a Romaniei s-a plasat la 6% anul trecut si a accelerat la 8,8% in prima jumatate din 2008, depasind estimarile CE. Evolutia a fost alimentata in principal de o crestere record a consumului privat, in urma avansului semnificativ al salariilor si sectorului local de credit, precum si a investitiilor straine directe sustenabile.
CE a majorat semnificativ prognozele privind cresterea volumului investitiilor in Romania in acest an, la 21,3%, fata de proiectia de 13,4% din primavara, iar perspectivele pentru 2009 sunt stabile, variind de la 10,3% in aprilie, la 10,1% in prognoza de toamna. Pentru 2010, majorarea volumului investitiilor este estimata la 10,8%, toate procentele reprezentand cele mai accelerate ritmuri de crestere din UE.
Pe componenta fiscala, C