Boala aterosclerotica (depunerea de placi de aterom in interiorul vaselor de sange) se intalneste in 90% din oameni cu afectiuni ale inimii.
By-pass-ul coronarian este o metoda chirurgicala de tratament care consta in gasirea altor cai vasculare de aducere a sangelui catre inima.
In timpul interventiei, circulatia sangelui este preluata de un aparat.
Chirurgia cardiaca ocupa un rol important in vindecarea bolilor de inima.
Rolul operatiilor este acela de a aborda cauza care a determinat boala cardiovasculara. Practic, medicul chirurg face o reconstructie prin care se aduc inima si vasele de sange la anatomia normala si functionala. "Chirurgia cardiaca este indicata, de exemplu, in afectiunile arterelor coronare (acele artere care duc sangele la inima). Boala arterelor coronare consta in depunerea de grasime pe peretele interior al acestor vase de sange (asa-numita placa arteromatoasa). Acest lucru reduce cantitatea de sange spre muschiul inimii, lipsindu-l de oxigen si de substantele nutritive. In aceasta situatie, chirurgul face o reconstructie a arterelor coronare, operatie denumita revascularizatie miocardica.
Aceasta se realizeaza prin doua metode: by-pass coronarian sau trombendarterectomie coronariana", a explicat prof. dr. Mircea Patrut, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara de la Spitalul Judetean Constanta si medic in cadrul Clinicii Angiomed din Bucuresti. By-pass-ul coronarian consta in instalarea unui conduct (venos, arterial sau din material sintetic) care sa aduca sangele dintr-o zona normala a arterei peste zona cu leziune arteriala, in portiunea distala normala a arterei coronare. Chirurgia cardiovasculara este o chirurgie relativ tanara si a aparut o data cu dezvoltarea tehnologica. Prin anii ‘50 a fost descoperit un sistem denumit ,,masina artificiala cord-pulmon", care joaca rolul inimii si al pl