În urma negocierii directe dintre proprietari şi cumpărători, preţurile scad chiar şi cu 40%. Preţul metrului pătrat s-a dovedit a fi, în ultimele luni, prohibitiv nu numai pentru oamenii de rând, dar şi pentru dezvoltatori. Proprietarii sunt acum nevoiţi să scadă pretenţiile, dacă vor să vândă, şi asta în ciuda previziunilor optimiste de la începutul verii.
Până nu de mult, o parcelă de teren destinată vânzării nu stătea mult în ofertă şi îşi găsea cumpărător, chiar dacă preţul era deseori piperat. În ultima lună însă, s-au înregistrat tot mai multe cazuri în care clienţii au renunţat pur şi simplu la achiziţie.
Motivele ţin în mare parte de lipsa de lichidităţi a cumpărătorilor potenţiali, indiferent dacă sunt persoane fizice sau dezvoltatori.
„Diminuarea preţurilor este valabilă mai ales în cazul suprafeţelor mai mari de teren, de peste 800 de metri pătraţi. Am avut două situaţii în ultimul timp în care dezvoltatorii au renunţat la achiziţie pentru că şi-au dat seama că nu au lichidităţi să susţină proiectele.
Este vorba despre două loturi din zona Falezei Dunării. Pe unul dintre ele se dorea construcţia unei clădiri de birouri, dar investitorul m-a anunţat că renunţă. La fel s-a întâmplat şi cu un dezvoltator spaniol care dorea să achiziţioneze 1.000 de metri pătraţi în aceeaşi zonă”, spune Marian Chiosa, manager al agenţiei imobiliare gălăţene Centru de Investiţii Imobiliare.
Şi în zonele adiacente Bucureştiului dezvoltatorii sunt goniţi de costurile mari. De pildă, Compania Asset Management System a anunţat săptămâna trecută reducerea cu 200 de milioane de euro a investiţiei alocate proiectului Casa Nova din Corbeanca.
Dezvoltatorul a renunţat să mai cumpere tot terenul necesar construcţiei celor 800 de vile prevăzute iniţial, din cauza creşterii exagerate a preţurilor în zonă