Romania a exportat in primele sapte luni ale acestui an produse si servicii in valoare de peste 20 miliarde de euro, cu 18,6% mai mult decat in perioada similara din 2007. Sectorial, ponderea principala in exporturi si, de asemenea, cu o crestere de doua ori mai mare decat media, o reprezinta masinile si echipamentele electrice.
In Romania sunt unele companii care activeaza preponderent pe pietele externe, unele au mostenit aceste piete de la fostele intreprinderi socialiste, altele dezvoltand in permanenta noi piete, explica Paul Brendea, analist financiare la Prime Transaction.
Societatile cu un volum ridicat de exporturi si care se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti sunt Rompetrol Rafinare (RRC), Santierul Naval Orsova (SNO), Comelf Bistrita (CMF), Alro Slatina (ALR), Azomures (AZO), Amonil (AMO), Compa (CMP), Oltchim (OLT), TMK Artrom (ART), Aerostar (ARS), Uztel (UZT), Siretul Pascani (SRT), Vae Apcarom (APC), Prodplast (PPL), Rompetrol Well Service (PTR).
In cazul SNO, CMF, ALR, AZO si AMO, ponderea exporturilor in cadrul cifrei de afaceri ajunge si depaseste cota de 80%.
Cresterea monedei euro avantajeaza, dar si dezavantajeaza SNO
Santierul Naval Orsova produce nave pentru transport marfa (containere si tancuri) pentru clienti traditionali olandezi, parteneri relativ stabili in ultimii ani: Rensen Shipbuilding, Veka Shipbuilding, Euromaritime Shipping. Activitatea se desfasoara in cicluri lungi, la fel si incasarile si costurile cu aprovizionarea, de unde reiese expunerea ridicata pe riscul valutar. Insa pentru a se proteja de fluctuatiile euro, compania a incheiat contracte forward pe valuta.
Cresterea euro in raport cu leul favorizeaza Santierul Naval pe de o parte, la capitolul incasarilor, insa o defavorizeaza la avansuri, cand avansul s-a incasat la un curs mai mic decat cel de la finalul anului diferenta se i