Din februarie, anul viitor, va funcţiona la Buzău cea mai mare mălţărie din regiune. Principalii clienţi vor fi producătorii locali de bere. Ursus şi Heineken se vor aproviziona de la noua mălţărie, şi nu din import, ca până acum Grupul francez Soufflet va inaugura la Buzău în februarie anul viitor cea mai mare mălţărie din România, principalii clienţi urmând să fie producătorii de bere, ceea ce va determina, cel mai probabil, ieftinirea berii, după cum ne-a declarat Tomas Paulu, directorul general al companiei în România.
Noua uzină va avea o capacitate maximă anuală de 110.000 de tone, de zece ori mai mult decât cea mai mare mălţărie în funcţiune acum în România.
“Dacă preţul orzului se menţine constant, iar malţul nu mai este importat de producătorii de bere, ci este produs în România, atunci berea ar trebui să se ieftinească”, ne-a declarat şi Vifor Verşescu, preşedintele Patronatului Berarilor Independenţi.
Potrivit unor surse din piaţă, mălţaria Soufflet a încheiat deja contracte de colaborare cu producătorii Heineken şi Ursus Breweries, cei mai mari doi berari de pe piaţa românească.
Cu bani de la BERD
Divizia din România a companiei franceze, cel mai mare producător de malţ din Europa, a obţinut un împrumut de 20 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru a finanţa construcţia fabricii. Malţul va fi produs din orzul cultivat în vecinătatea noii fabrici.
Consumul de bere pe cap de locuitor depăşeşte 100 de litri anual. Pentru acest an se estimează că piaţa totală de bere se va ridica la 21 de milioane de hectolitri. În condiţiile în care în România nu trăiesc mai mult de 18 milioane de persoane, atunci consumul pe cap de locuitor s-ar ridica la 116 litri într-un an.
Principalii jucători pe piaţă sunt cele patru fir