De la momentul in care fostul comisar european pentru extindere Gunter Verheugen lansa in 2004 celebra expresie "pestii cei mari", referindu-se la coruptia din Romania, insuficient atacata, pana la declaratiile ambasadorului american Nicolas Taubman, facute recent: "actele de coruptie nepedepsite scad increderea si credibilitatea unei democratii, franeaza cresterea economica si investitiile, s-au intamplat multe in sistemul judecatoresc din Romania.
Cu toate acestea, acum ca si atunci, magistratii din Romania se afla in asteptarea unui raport de tara legat de progresele inregistrate pe calea reformei, desi Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene. Acum, ca si atunci, procesele sunt grevate de amanari si dureaza mult, luni sau ani.
Nu exista statistici exacte, dar ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, spune ca, raportat la numarul de locuitori, cele 4 milioane de cauze aflate pe rolul instantelor anul trecut ar putea duce la ideea ca romanii apeleaza la justitie la fel de des si de increzatori ca si americanii.
Motivele sunt insa cu totul altele in Romania si ele tin de proceduri proaste, instante rau organizate si, nu in ultimul rand, de neincredere. Judecatorul Dragos Calin spune ca instantele sunt obligate sa programeze infatisarile la intervale de 4-5 saptamani pentru ca nu au sali de judecata, Ministerul Justitiei deruleaza controale legate de unde au ajuns banii destinati citatiilor care, netrimise la timp, pot intarzia procesele.
Dar ce a adus legislatura care tocmai se incheie in domeniul justitiei? In ciuda zgomotului politic, declaratiile de avere si de interese s-au generalizat, DNA a alcatuit cu greu, dar a alcatuit, o lista de rechizitorii trimise judecatorilor care privesc inalti demnitari. Controversele legate de cercetarea fostilor si actualilor parlamentari, alimentate de neintelegerile din