Peste 130 de milioane de americani erau asteptati ieri la vot pentru a-si alege cel de-al 44-lea presedinte dintre democratul Barack Obama si republicanul John McCain.
Primele sectii de votare au fost deschise in mod simbolic la ora locala 0:00 pe coasta estica la Dixville Notch si la Hart's Location, doua localitati mici din New Hampshire. Cele doua localitati care au impreuna circa 120 de locuitori voteaza primele inca din anii '60.
Obama a castigat alegerile in Dixville Notch, numarul alegatorilor care au votat pentru candidatul democrat a fost de 15, fata de sase pentru John McCain, aceasta fiind prima data cand localitatea alege un candidat democrat dupa 1968.
In ultima zi de campanie (luni, n.n.), Obama si-a intensificat campania in statul Arizona, reprezentat de John McCain in Senat, incercand sa obtina o victorie in acest fief republican. McCain a efectuat vizite in sapte state, din Florida - care a avut un rol cheie pentru rezultatele alegerilor din 2004 - pana in Arizona.
"Credem ca este posibil sa castigam alegerile in Arizona. Acest stat este in special afectat de criza creditelor ipotecare si de pasivitatea administratiei federale in problema imigratiei", explica ieri Emily DeRose, purtatorul de cuvant democrat pentru Arizona.
In cadrul ultimelor raliuri electorale, Obama le-a cerut sustinatorilor sai sa se duca sa voteze, chiar daca el este favorit in sondaje.
"Sa nu credeti ca alegerile s-au incheiat. Mai avem o groaza de lucruri de facut pe viitor in ultimele 24 de ore inainte de alegeri", le-a spus Obama sustinatorilor sai.
McCain a incalcat traditia si si-a organizat mitinguri electorale si in ziua alegerilor, si anume in Colorado (vest) si New Mexico (sud-vest).
McCain le-a promis sustinatorilor sai ca el si colega sa de campanie Sarah Palin "vor schimba lucrurile la Washington".
"Ne apropiem in son