"Proiectele depuse de companii pentru a obtine fonduri structurale destinate investitiilor, mai ales investitiilor mici, au fost in general slabe, cu documente lipsa ori expirate", a declarat pentru HotNews.ro Catalina Melita, directorul Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice". Dupa mai bine jumatate de an de la lansarea primei linii de finantare, pana acum au fost depuse 2.246 de proiecte, in valoare de 8,2 miliarde de lei. Sunt aproximativ 200 de proiecte selectate, la nivelul organismelor intermediare, si niciun contract nu a fost semnat pana in prezent.
175 de proiecte au fost selectate in cadrul Axei 1, componentele de investitii si consultanta, si 19 proiecte in cadrul Axei 2 - Dezvoltarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare. Depunerea sau evaluarea proiectelor pentru celelalte linii de finantare sunt in derulare.
"In acest moment, pregatim un raport consolidat, (pentru ambele Axe cu proiecte selectate, n.r.). Mai avem nevoie de niste date pentru a-l finaliza. Ne uitam la mai multe aspecte cand primim rapoartele de la organismele intermediare, inclusiv la cum au solutionat contestatiile", a explicat Catalina Melita. Ea estimeaza ca primele contracte ar putea fi semnate in aproximativ o luna.
Este de remarcat faptul ca, pentru unele componente, a existat o adevarata avalansa de proiecte, pe cand la altele, numarul proiectelor depuse a fost destul de mic. Spre exemplu, autoritatea de resort pentru IMM a fost "inundata" de proiecte pentru investitii, pe cand la componentele de consultanta sau acces la standardizare numarul de proiecte depuse a fost mic.
"La componenta de acces la consultanta, suma maxima este de numai 10.000 de euro si ne gandim sa o majoram", a spus directorul POS CCE.
Pentru "acces la standardizare" si "acces pe noi pie