Volatilitatea de la Bursa, care in analiza fundamentala este o expresie a riscului, a explodat in ultimele doua luni, variatiile zilnice din piata fiind cele mai ample din istoria Bursei de Valori Bucuresti, potrivit unei analize a ZF pe baza indicatorului abaterii medii patratice din ultimele 20 si respectiv 60 de sedinte.
Practic, acesti indicatori arata ca preturile SIF-urilor au avut o variatie medie zilnica in luna octombrie de circa 8,5%, cel mai ridicat nivel din 2000, anul infiintarii indicelui BET-FI, care urmareste evolutia acestora. Volatilitatea ridicata inseamna ca un investitor poate obtine castiguri mari, de pana la 15%, pe parcursul unei singure sedinte de tranzactionare, cum s-a intamplat in sedinta de ieri, pentru ca peste cateva sedinte sa piarda tot 15%.
Oscilatii ceva mai puternice s-au inregistrat si la inceputul lui 2002, cand indicatorul a atins un maxim de 5%. Pentru comparatie, un nivel obisnuit pentru ultimii ani al acestui indicator este de circa 2%.
Valorile record atinse de indicatorul volatilitatii in ultima luna coincid cu cea mai drastica scadere inregistrata de Bursa, perioada in care actiunile SIF au pierdut intr-o singura luna 56%, iar cele mai lichide titluri din piata s-au ieftinit cu 40%.
Totusi volatilitatea de pe piata s-a mentinut in limite rezonabile pana recent, in ciuda faptului ca Bursa a intrat pe un trend descendent inca din luna iulie a anului trecut.
"In octombrie a fost o cadere ordonata a pietei si in acel moment s-a instaurat panica pentru ca investitorii nu mai cunoscusera pierderi de peste 50%, fapt ce a determinat si volatilitatea ridicata", explica Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest. Panica de pe Bursa s-a manifestat mai ales la vanzare, determinand scaderi de pana la 15% pe zi, dar au fost momente in care brokerii au vorbit de pan