Premierul Tariceanu a facut-o celebra pe doamna Elena Ene, o pensionara pe care a scos-o in fata la lansarea candidaturii si pentru care a declarat ca a muncit si va munci in continuare. Presa a comparat imediat cazul cu cel al lui "Joe instalatorul", un om simplu din Ohio care a ajuns celebru in campania prezidentiala americana. Ba chiar, asa cum presa americana s-a apucat sa scormoneasca prin viata lui Joe, devenit peste noapte si fara voia sa vedeta mediatica, un ziar romanesc a facut acelasi lucru cu doamna Ene si a aflat ca e fosta votanta a lui Vadim Tudor.
Comparatia dintre cei doi anonimi se opreste insa la simplul fapt ca au devenit simboluri pentru anumite categorii de populatie, pentru care se bat candidatii. Dincolo de asta, vorbim de tipuri umane extrem de diferite. Amanuntele schimba cu totul perspectiva.
Americanul Joe juca fotbal cu copii in cartier, cand a trecut Barack Obama sa faca o baie de multime. S-a apropiat de candidat si l-a intrebat despre planul sau privind impozitele. Ca angajat al unei firme mici, Joe crede ca Obama va creste taxele asupra micilor invesitori. El i-a spus lui Obama ca planul sau contrazice "visul american". Discutia a fost filmata, data la stiri. In dezbaterea care a urmat, John McCain l-a pomenit pe Joe, ca simbol al oamenilor muncitori care vor fi taxati in plus de democrati. Obama s-a aparat, iar Joe a devenit cel mai pomenit nume de la acea dezbatere. Ulterior, Joe a dat mai multe interviuri din care se vede cam cum gandeste un mic intreprinzator american.
Cand un reporter i-a spus ca de fapt planul lui Obama nu va creste impozitele pentru compania la care e angajat, care nu incaseaza mai mult de 250.000 de dolari pe an (peste aceasta limita, Obama va creste impozitele progresiv), Joe i-a raspuns ca nu suma e importanta, ci gandirea care pedepseste oamenii cand castiga mai mult: "Intr