Romania are spatiu de manevra pentru a face fata crizei financiare internationale: rezervele minime obligatorii pot fi folosite ca un stimulent pentru economie si exista si avantajul cotei unice de 16%, al carei nivel poate fi majorat fara probleme pentru asigurarea resurselor necesare la buget, afirma Claudiu Cercel, vicepresedinte al BRD pentru pietele financiare.
"Sa nu ne fie teama ca nivelul cotei unice poate fi crescut. Niciun impozit de 18% nu ar fi mare, dar bugetul ar putea castiga resurse suplimentare importante. In acelasi timp, rezervele minime pot fi utilizate ca un stimulent pentru incurajarea creditarii. Probabil ca nu vom mai avea cresterea economica din ultimii ani, insa tot va continua cu un ritm mai mare decat in alte tari", a comentat Cercel, recent instalat ca vicepresedinte al BRD, intr-un interviu acordat ZF.
El a participat recent la Paris la o intalnire a mai multor investitori francezi cu ministrul finantelor Varujan Vosganian. "Investitorii francezi privesc actuala conjunctura din Romania drept o 'paranteza', avand incredere in perspectivele economice pe termen mediu si lung, in contextul in care este vorba despre o tara membra a UE, cu programe de finantare importante."
Ca atare, el considera ca este exagerat ca Romania sa fie incadrata in categoria "junk" prin retrogradarea din categoria investment grade de catre agentia de rating Standad & Poor's (S&P).
"S&P este un ghid important pentru investitorii in actiuni, insa mai sunt Moody's si Fitch care nu au aceeasi viziune pesimista, avand in vedere aspectele legate de nivelul scazut al datoriei publice, de existenta rezervelor minime obligatorii, de nivelul redus al serviciului datoriei externe."
Pe de alta parte, Cercel noteaza coincidenta in timp a deciziei S&P imediat dupa evenimentele recente de pe piata monetara, cand BNR a anuntat respingerea unui