- Pentru a descărca întreg documentarul, apãsaţi aici - Romania s-ar putea plasa la finele acestui an in fruntea tarilor cu cel mai scazut somaj din regiune si chiar din UE. Nu o spunem noi, ci statisticile. Situatia se va schimba insa de la anul. Totul depinde de cum vor evolua pânã la finele anului economiile din ţările dezvoltate. Având un şomaj prognozat la 4% pentru 2008, mai avem în faţa noastrã doar Olanda (2,6%), Danemarca (2,9%), Austria (3,3%) şi Cipru
- Pentru a descărca întreg documentarul, apãsaţi aici -
Romania s-ar putea plasa la finele acestui an in fruntea tarilor cu cel mai scazut somaj din regiune si chiar din UE. Nu o spunem noi, ci statisticile. Situatia se va schimba insa de la anul.
Totul depinde de cum vor evolua pânã la finele anului economiile din ţările dezvoltate. Având un şomaj prognozat la 4% pentru 2008, mai avem în faţa noastrã doar Olanda (2,6%), Danemarca (2,9%), Austria (3,3%) şi Cipru (3,6%).
Acestea sunt totodatã şi ţări lovite de criza financiară globală. Din plutonul fruntaş din regiune vor face parte Estonia, Lituania, Slovenia acestea fiind în prezent ţările care şomajul este sub 5%, iar trendul este în scădere. Cel mai serios concurent al României la locul unu pe continent este Azerbaidjanul, a cărui economie explozivă a dus şomajul în jurul lui 1%.
Datele din Belarus nu se pot lua în calcul deoarece ţin mai mult de propaganda regimului. În plus, performanţele României din 2008 sunt cele mai bune din ultimii 16 ani. În 1991, media anualã a fost de 1,8%, dar până la a depăşi această cifră mai este cale lungă. De asemenea, nu trebuie uitată perioada 1999-2000, când s-au înregistrat vârfuri ale şomajului de 11,4%, respectiv 11,2%. Mai trebuie luat în calcul şi faptul că datele de la Eurostat sunt ceva mai mari decât cele ale ANOFM. Pentru anul 2007, de exemplu, în timp ce europenii spun 6,4%, la B