Catalin Predoiu: Procedurile sunt neadaptate secolului XXI. Iar procedurile greoaie dau nastere abuzurilor. Se abuzeaza de invocarea exceptiilor de neconstitutionalitate, de pilda; sprijinim un proiect de lege in Parlament prin care procesele sa mearga inainte dupa ce se cere verificarea acordului unei legi cu Legea fundamentala. si procedurile de citare trebuie revazute. Imaginati-va ca daca citatiile nu sunt trimise la timp, din lipsa de timbre, termenele proceselor se amana. Avem in continuare mari dificultati legate de expertize. Avem un singur expert audio-video care poate spune daca vocea de pe banda este autentica, daca s-a intervenit pe inregistrare sau nu!
Judecatorii intra in sedinte cu 50 - 60 de dosare pe care le lucreaza singuri. Potrivit statisticilor de la parchet, unui dosar i se aloca intre 30 si 50 de ore de procesare. De partea cealalta, daca apararea angajeaza 5 avocati buni, statul nu are nici o sansa sa castige procesul!
» Si care sunt solutiile? Ar fi trebuit aplicate pana acum.
– S-au desfasurat tot felul de programe pilot care sa-i ajute pe sefii instantelor si parchetelor sa se administreze mai bine, dar pana se generalizeze toate aceste bune practici trece timp. Principiile managementului financiar iti arata care sunt acele aspecte-cheie in care daca investeste cea mai mare parte a banilor pe care ii ai, dosarul traverseaza mai repede toate etapele procesului, iar verdictul vine mai repede. Dar acum suntem intr-un cerc vicios. Anul trecut am inregistrat 4 milioane de cauze pe rolul instantelor. Aceasta inseamna mai mult de 20% din alegatori. Multe dintre aceste cauze sunt cele amanate de la un an la altul.
» Conteaza si profesionalismul magistratilor. Daca va pun acum in fata un dosar de coruptie in care nu stiti ce solutie sa dati, ce faceti? Il amanati.
– Vreau sa atrag atentia ca intr