Externalizarea serviciilor IT catre companii care au sediul in Romania implica pentru clientii finali cheltuieli anuale minime de 20.405 euro per specialist IT , cu 2.500 de euro mai mult decat in Ucraina, Slovacia sau Bulgaria.
Romania se numara printre cele mai scumpe destinatii pentru outsourcing IT din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste cheltuielile finale ale companiilor-client per angajat, arata un studiu al companiei de consultanta si cercetare de piata PMR, specializata pe regiunea central si est-europeana.
Externalizarea serviciilor IT catre companii care au sediul in Romania implica pentru clientii finali cheltuieli anuale minime de 20.405 euro per specialist IT, respectiv 1.700 de euro pe luna, aici fiind inclus salariul, taxele si impozitele, precum si cheltuielile cu facilitatile angajatilor la locul de munca - chirie, energie electrica. Cheltuielile maxime ale companiilor care externalizeaza servicii in Romania ajung la 42.430 de euro, adica 3.500 de euro pe luna per specialist IT.
Cele mai scumpe locatii din regiune sunt Polonia si Ungaria, unde costul minim total per angajat platit de catre clientul final este de aproximativ 1.850 de euro pe luna.
De cealalta parte, costurile cele mai mici le implica externalizarea de activitati IT in Ucraina si Slovacia, unde costul minim per angajat este de aproximativ 1.480 de euro pe luna.
Valoarea pietei de outsourcing IT din Europa Centrala si de Est a fost de 1,67 miliarde de euro anul trecut, cea mai mare piata din regiune ramanand Ucraina, cu o valoare de 370 mil. euro si 800 de companii de outsourcing in IT, urmata de Romania pe locul doi, unde activeaza 600 de firme, in care lucreaza 12.500 de angajati specializati in servicii IT, fara a fi inclus aici personalul administrativ. Piata locala a fost evaluata anul trecut la 283 de milioane de euro.
Un ingine