In Braila isi desfasoara activitatea aproximativ 80 de psihologi, dar jumatate dintre ei profeseaza ilegal, a apreciat seful Colegiului Psihologilor din Romania (CPR), filiala Braila, Florentina Cotoiu.
Legea care reglementeaza activitatea psihologilor a aparut in 2004, insa ea nu este respectata de o buna parte dintre practicieni. Ei nu au Atestate de libera practica, iar angajatorii lor nu le solicita acest document, desi ar trebui. "Prin aceasta lege s-a stabilit cine are dreptul de a practica profesia de psiholog in Romania, ce drepturi si ce obligatii au psihologii, care sint competentele lor in functie de domeniile de specialitate si de treptele profesionale atinse: debutant, simplu, specialist si principal. Orice psiholog care profeseaza atit in sectorul de stat cit si in cel privat trebuie sa detina Atestatul de libera practica in profesie eliberat de Colegiul Psihologilor din Romania si sa detina un cod unic de inregistrare in Registrul Unic al Psihologilor, conform art. 48 din Legea psihologilor, 213/2004. Practicarea profesiei de psiholog fara respectarea legii si fara atestarea de catre Colegiul Psihologilor din Romania “constituie infractiune si se pedepseste conform Codului penal”, fiind considerata practicare fara drept a unei profesii. De asemenea, Cabinetele Individuale sau Asociate de Psihologie trebuie sa fie si ele autorizate de catre CPR si sa apara in Registrul Unic cu cod special", a explicat psihologul Florentina Cotoiu.
Treptele profesionale dobindite inainte de intrarea in vigoare a legii sint recunoscute de catre CPR, dar dupa intrarea in vigoare a legii treptele profesionale sint acordate de catre CPR in baza unui interviu sau examen, in functie de fiecare comisie de specialitate in parte. De asemenea, competentele profesionale sint stabilite prin normele metodologice ale fiecarei comisii de specialitate, iar libera p