„România, în trecut o ţară cu o economie înfloritoare, a fost lovită de efectele crizei financiare globale”, se spune într-un editorial realizat de The Washington Post. Publicaţia notează şi motivele care au dus la o asemeanea prăbuşire: Speculanţii de pe piaţa monetară au atacat moneda locală, leul, mizând pe faptul că acesta se va prăbuşi. La un moment dat, săptămâna trecută, bursa a scăzut cu 70 la sută iar pentru anul viitor unii analişti estimează că rata şomajului s-a putea dubla.
Asemenea multora dintre vecinii săi est-europeni, România experimentează o inversare bruscă a norocului. După ani de creştere economică record, alimentată de uşurinţa cu care se acordau creditele şi de investiţiile străine masive, oamenii se confruntă cu o încetinire bruscă a economiei, despre care speră că nu se va transforma într-un colaps total, citează agenţia Agerpres. Două dintre statele vecine României, Ucraina şi Ungaria, au fost deja forţate să accepte pachete de întrajutorare din partea Fondului Monetar Internaţional iar Bulgaria, cu un deficit de cont curent important, are şi ea probleme. La nord, statele baltice resimt şocurile crizei, iar Uniunea Europeană, despre care multe din foste state satelit ale Rusiei credeau că le va aduce stabilitate, nu le-a sărit prea mult în ajutor.
Oficialii români au recunoscut unele din dificultăţile economice cu care se confruntă ţara, însă au precizat că temerile privind stabilitatea României sunt exagerate. La 22 octombrie, preşedintele Traian Băsescu dădea vina pentru actuala situaţie pe nişte outsideri “corupţi”. “Au venit nişte băieţi deştepţi în România, care au studiat la Harvard şi la Oxford, şi au inventat cum să crească valoarea unor acţiuni fără să aibă propriu zis banii”, explica el. Oficialii români au respins totodată zvonurile privind un ajutor din partea FMI, care ar reprezenta