Deficitul bugetar ar putea sa depaseasca in acest an tinta de 2,3% din PIB, asumata la ultima rectificare, in conditiile nerealizarii veniturilor programate si a cresterii platilor in perioada ramasa pana la sfarsitul anului.
Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian i-a avertizat ieri pe ministri, in sedinta Guvernului, ca exista riscul ca tinta de deficit bugetar de 2,3% din PIB sa fie depasita si a cerut temperarea angajarilor, oprirea incheierii de noi contracte de achizitie publica si limitarea fondurilor de premiere.
In ultima perioada au circulat la nivelul Ministerului Economiei si Finantelor o serie de note, unele dintre ele plasand deficitul de la finele anului in jurul nivelului maxim de 3% impus prin Tratatul de la Maastricht.
"Avand in vedere cresterea semnificativa a cheltuielilor bugetului de stat pe lunile septembrie si octombrie, ca urmare a majorarii limitelor aprobate pe aceste luni, devine esentiala evitarea situatiilor din anii trecuti, in care s-a inregistrat o crestere accelerata a cheltuielilor in ultimele luni ale anului, in conditiile in care se prefigureaza deja o posibila subperformanta a veniturilor", se mentioneaza intr-una dintre note.
Vosganian a mai explicat ieri ca au aparut unele dificultati in colectarea veniturilor din cauza problemelor de lichiditate pe care le au companiile in conditiile in care bancile si-au redus liniile de finantare. Pierderile aduse bugetului din cauza neplatii taxelor si impozitelor sunt estimate la circa 1,5 mld. lei.
Scumpirea si limitarea accesului companiilor la creditele bancare vine pe fondul crizei financiare internationale, context in care bancile au devenit mai precaute.
La sfarsitul lunii octombrie, deficitul bugetar a ajuns la 1,5% din PIB, iar Vosganian estimeaza ca la finele lunii noiembrie va ramane sub 2% din PIB.
Datele privind incasar