Democratia s-a reinventat prin cuvinte simple incarcate cu o uriasa forta: da, putem! Sustinatorii celui de-al 44-lea presedinte american nu striga da, am invins ci, atentie, da, putem! Toata filozofia democratiei americane se concentreaza azi in trei vorbe scurte, compuse din sunete banale, dar care spun toata povestea alegerilor care l-au facut pe Barack Obama primul presedinte de culoare din istoria USA. Da, putem! Ieri, toate miturile care stau la temelia Americii se clatinau sub loviturile crizei financiare. Astazi, America gaseste in randurile cetatenilor sai resurse sa-si scoata miturile din criza. Ei, cetatenii americani, au stat la coada nu pentru un simplu vot, ci pentru a-si recupera sperantele pierdute.
Discursul de invingator al lui Obama este, fireste, despre speranta si o intoarcere la marile mituri: "If there is anyone out there who doubts that America is a place where anything is possible, who still wonders if the dream of our founders is alive in our time, who still questions the power of our democracy, tonight is your answer." Iar raspunsul vi l-ati dat deja: totul devine posibil.
Este posibil, deci, ca socialismul lui Obama sa revigoreze capitalismul, sa calmeze o societate disperata si sa trezeasca speranta in fiecare. Devine perfect posibil ca rasismul latent din societatea americana sa se stinga pentru totdeauana. Un comentator de la Washington Post spune despre noul presedinte: "He is not post-racial. He is multi-racial". Si mai este posibil ca marile simboluri din care se hraneste imaginarul colectiv american sa se intoarca la viata. America intra cu Obama si CNN in epoca iluziilor care chiar devin realitate. Obama este holograma vie a visului american, la fel ca Jessica Yellin, prima reporterita recompusa in studioul CNN din New York desi se afla la Chicago.
Poate sa nu-ti placa Obama, nici liberalismul lui amer