Preţurile mari practicate pe piaţa rezidenţială au relansat moda construcţiei de case în regie proprie. Viitorii proprietari trebuie să se ferească însă de mai multe capcane care le pot da peste cap calculele iniţiale. «Mi-am cumpărat, recent, o mică proprietate în apropierea Câmpinei, pentru care am plătit aproximativ 30.000 de euro. Există deja o casă de 80 mp, pe care o voi consolida, izola şi îi voi reface compartimentările interioare ca să sporesc confortul. Cos
Preţurile mari practicate pe piaţa rezidenţială au relansat moda construcţiei de case în regie proprie. Viitorii proprietari trebuie să se ferească însă de mai multe capcane care le pot da peste cap calculele iniţiale.
«Mi-am cumpărat, recent, o mică proprietate în apropierea Câmpinei, pentru care am plătit aproximativ 30.000 de euro. Există deja o casă de 80 mp, pe care o voi consolida, izola şi îi voi reface compartimentările interioare ca să sporesc confortul. Costurile anticipate de mine vor depăşi, probabil, 50.000 de euro. Dar e bine dacă ne uităm cåt costă o locuinţă în perioada asta, cu toate reducerile despre care se vorbeşte atåt», spune inginerul Ştefan Tache.
De altfel, varianta adoptată de Tache este una des întålnită. Achiziţionarea unei proprietăţi mai vechi şi renovarea acesteia este totuşi destul de costisitoare din cauza adaptabilităţii reduse a imobilelor vechi. Cealaltă opţiune este cumpărarea unui teren pe care să se construiască locuinţa dorită de proprietar. Evident şi aceasta are problemele ei, lipsa utilităţilor, a drumurilor de acces şi, în funcţie de zona unde este terenul, depărtarea de facilităţile de aprovizionare cu materiale, fiind doar cåteva dintre ele.
„Există modalităţi diferite de abordare a construcţiei unei case. O casă cu structură mai elastică, pe cadre şi grinzi, permite modificarea interiorului în timp. Se dăråmă pereţii despărţitori ş