Iranul, sufocat de scaderea drastica a pretului la petrol si izolat politic, asteapta dialog de la Obama. Campania electorala din SUA a fost pe larg prezentata si comentata in media iraniana, mai ales pe blogguri si in ziare. McCain este pentru iranieni omul care a cantat, la un miting in SUA, despre bombardarea Iranului iar Obama este simbolul unei politici a dialogului.
In Iran inca nu s-au stins dezbaterile despre posibila deschidere a unei reprezentante de interese a SUA la Teheran. Campania electorala din SUA a fost pe larg prezentata si comentata in media iraniana, mai ales pe blogguri si in ziare. McCain este pentru iranieni omul care a cantat, la un miting in SUA, despre bombardarea Iranului iar Obama este simbolul unei politici a dialogului.
„Am facut noapte alba, exact ca tine, am urmarit rezultatele preliminarii, am adunat colegii electorale, am numarat voturi”, mi-a scris Shirin, o jurnalista de la ziarul reformist Sharq (Orient). Iranul insusi este inainte de alegeri, programate pentru iunie 2009.
Cercurile intelectuale spera la o schimbare si in SUA si in Iran, un democrat la Casa Alba si un moderat la Teheran, care sa dezghete, cat de cat, relatia blocata de 30 de ani dintre Iran si SUA.
In schimb, autoritatile, cel putin public, spun ca rezultatul alegerilor nu le intereseaza si nici nu poate influenta in vreun fel Iranul.
„Moarte Americii”
La slujba de vineri, in centrul Teheranului, inca se mai striga „Moarte Americii” sau „Jos America”, dar nu e clar cat este din convingere si cat este automatism mostenit din discursul revolutiei islamice.
Tinerii nascuti dupa 1979, nici nu stiu cum sa relationeze cu idealurile revolutionar-islamice ale parintilor. Ei asista sau participa, in spatiul public, la un discurs care le este strain.
Nu la fel de straina le este muz