Romania trebuie sa fie pregatita sa faca parte din spatiul Schengen in martie 2011. Ce e de facut pana atunci este insa atat de mult si de greu incat partidele au decis ca nu e indicat sa vorbeasca prea mult despre asta in campania electorala.
Spatiul Schengen reprezinta cea mai avansata aplicare a primului principiu care a stat la baza constituirii Uniunii Europene: libera circulatie a persoanelor (alaturi de libera circulatie a bunurilor, capitalurilor si serviciilor). Tarile care fac parte din acordul Schengen (1985) renunta in totalitate la controalele de la frontiere, iar cetatenii celor 24 de state membre calatoresc in interiorul granitelor externe ale Schengen fara nici o opreliste, ca si cand ar fi vorba despre o singura tara. Se trece dintr-o tara in alta, fara nici un fel de control de viza sau pasaport, inclusiv in aeroporturi.
In schimb, calatoresc liber si infractorii neprinsi, iar traficul de persoane, de arme, de substante periculoase, pot capata aripi daca autoritatile din statele membre Schengen nu reusesc sa tina situatia sub control. Sunt necesare reguli clare legate de imigratie si azilanti. Nu intamplator, Marea Britanie si Irlanda au ales sa se asocieze selectiv la acordul Schengen, pentru a-si putea mentine propriile reguli.
Punctul cheie al acestui angajamentelor Romaniei este cel mai probabil functionarea Ministerului de Interne. El trebuie organizat in asa fel incat sa fie posibila colaborarea cu autoritatile politienesti, pentru migratie si azil din celelalte state. Acolo insa si transparenta a ramas un deziderat.
Un departament Schengen are si Ministerul de Externe care da asigurari ca Romania se va conforma la timp tuturor criteriilor.
PSD Nu este o prioritate
Programul PSD nu cuprinde nici o referire la programul de intrare a Romaniei in spatiul Schengen.
P