În timp ce Ministerul Sănătăţii a schimbat metodologia de calcul al preţului medicamentelor, Consiliul Concurenţei a început o serie de controale la companiile distribuitoare de medicamente. Proiectul Ministerului Sănătăţii privind stabilirea preţului medica-mentelor, aflat în dezbatere publică, ar putea avea ca efect dispariţia celor cåteva sute de farmacii deschise recent în mediul rural. „La 30% din medicamentele våndute prin farmacii (cele din programele
În timp ce Ministerul Sănătăţii a schimbat metodologia de calcul al preţului medicamentelor, Consiliul Concurenţei a început o serie de controale la companiile distribuitoare de medicamente.
Proiectul Ministerului Sănătăţii privind stabilirea preţului medica-mentelor, aflat în dezbatere publică, ar putea avea ca efect dispariţia celor cåteva sute de farmacii deschise recent în mediul rural. „La 30% din medicamentele våndute prin farmacii (cele din programele de sănătate neplafonate, adică cele foarte scumpe), adaosul este de 1,5%, în timp ce adaosul distribuitorilor este 12%“, spune Elena Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din Romånia, adăugånd că cel mai mic adaos de farmacie, în Europa, este de 22%, în Lituania. „Cånd aveau adaos de 16%, distribuitorii mai puteau acorda farmaciilor un discount de 4-5%. Acum, farmaciile nu vor mai avea decåt acest 1,5%“, adaugă ea. Asta pentru că, în noul model de calcul al preţurilor, Ministerul Sănătăţii a redus adaosul distribuitorilor la medicamentele din lista de compensate şi gratuite care nu sunt în programele naţionale. Dacă marile lanţuri compensează cu vånzările de cosmetice şi produse parafarmaceutice, al căror adaos poate ajunge la 30% (această componentă reprezentånd tot mai mult în veniturile farmaciilor), nu acelaşi lucru se poate spune despre farmaciile din zonele rurale, unde cererea pentru cosmetice este redusă.
Distr