Alegerea democratului Barack Obama la presedintia SUA ar putea antrena o ruptura fata de politica dusa pana acum de americani in zona Marii Negre. Astfel, specialistul in geopolitica Oleg Serebrian sustine ca, pe fondul crizei financiare, este posibil ca numarul americanilor de la baza militara Mihail Kogalniceanu sa fie redus, in vreme ce analistul militar Mihail E. Ionescu este convins ca "prezenta fizica a americanilor la Marea Neagra" nu poate fi pusa la indoiala.
Relatiile Romaniei cu Statele Unite, precum si politica externa autohtona sunt dependente de numele noului presedinte al Statelor Unite: republicanul John McCain sau democratul Barack Obama.
Principala modificare in relatiile cu Statele Unite ar putea fi reducerea sau chiar disparitia bazelor americane de la Constanta, considerate pana acum de republicani ca fiind un punct strategic in zona Marii Negre. Specialistul in geopolitica din Republica Moldova Oleg Serebrian crede ca, in cazul in care Barack Obama ar fi ales presedintele Statelor Unite, "este posibila retragerea Americii din aceasta zona" pentru a valoriza alte regiuni cum ar fi Africa si Asia, iar "cea a Marii Negre ar putea fi lasata la discretia Rusiei".
Totusi, ne-a explicat Oleg Serebrian, acest lucru ar insemna, in acelasi timp si ca "relatiile Moscova-Washington sa se incalzeasca foarte mult". In caz contrar, daca McCain ar ajunge presedintele SUA, in contextul crizei economice, "cu toate ca este cunoscut pentru politica intransigenta fata de Moscova, ar putea sa fie nevoit sa faca anumite concesii", adica sa reduca si din efectivele de la baza Mihail Kogalniceanu. Pe de alta parte, analistul militar Mihail E. Ionescu este de parere ca americanii vor ramane o "prezenta fizica la Marea Neagra". In acest sens, Mihail E. Ionescu socoteste ca SUA vor continua construirea scutului antiracheta in aceasta zona