Lovit de o catastrofă ecologică majoră, Marea Aral, unul dintre cele mai mari lacuri din lume, îşi recapătă o parte din suprafaţă. Aralul Mic, o zonă a ceea ce a fost cândva unul dintre cele mai mari lacuri de pe Glob, şi-a mărit suprafaţa cu 50%, în ultimii trei ani. În sud-vestul Republicii Kazahstan, Marea Aral a recâştigat teren după ce zeci de ani a fost „înghiţită” de un deşert de nisip şi sare. Succesul se datorează construcţiei digului Kokaral, un proiect al Băncii Mondiale şi a guvernului din Kazahstan.
La începutul anilor `60, autorităţile sovietice au deviat cursurile celor două fluvii care alimentau Marea Aral, Amu-Daria (Uzbekistan) şi Syr-Daria (Kazahstan) pentru a iriga solurile aride ale stepelor înconjurătoare şi a dezvolta culturi de bumbac.
Din august 2005 însă, construcţia digului Kokaral a permis Aralului Mic, separat de Aralul Mare în urmă cu 20 de ani, să-şi mărească suprafaţa cu 50%.
Ecosistemul şi-a recăpătat o parte din frumuseţea anterioară, potrivit asie-centrale.com. În plus, peste 20 de specii de peşti trăiesc acum acolo, după zeci de ani de penurie de peşte.
„O veste bună, marea revine!“
Cu trei ani în urmă, apele erau la o distanţă de 100 de kilometri faţă de Aralsk, cel mai important port de la Marea Aral, în trecut. Acum apele sunt mult mai aproape. La intrarea în oraş, pe un panou stă scris: ”O veste bună, marea revine!”, conform sursei citate.
Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a spus, în timpul unei vizite întreprinse în această vară la Kokaral, că digul a dovedit că „dezastrele provocate de oameni pot fi parţial reparate”.
De la intrarea sa în funcţiune, digul, lung de 13 kilometri, a permis ca Aralul Mic să-şi recapete jumătate din suprafaţă. În plus, nivelul apelor, de 18 metri în 2004, atinge astăzi 42 de metri. @N_