Vor da viitorii guvernanţi bani de-a valma şi la profesori, şi la funcţionari, şi la cadrele medicale? Nişte lideri de prin sindicatele ceferiste anunţă publicul călător că lucrătorii din ramură au decis să intre în post de muncă vineri, drept pentru care unele trenuri vor circula, altele nu. Deocamdată nu se ştie care da şi care ba. După cum dai cu zarul. La Filiaşi poţi să admiri gara vreo şase-şapte ore, la Adjud poţi trece în regim de expres. Nu e vorba de o grevă. În acest caz ar fi trebuit să fie parcurse nişte etape legale. N-are a face cu aşa ceva. Sindicaliştii zic că protestează din cauza condiţiilor dificile de lucru şi că oricum Constituţia garantează dreptul de a nu munci. De ce sindicaliştii au aflat abia acum că se lucrează în condiţii atât de grele la CFR, rămâne un mister.
Deci, pe 7 noiembrie, proteste la CFR. Pe 10, grevă de avertisment Alma Mater, FSLI şi FEN. Pe 13, grevă generală a funcţionarilor publici de la Sed Lex. A doua zi, pe 14, SANITAS intră în grevă de avertisment, pe 18 e greva generală a profesorilor, iar pe 20 SANITAS-ul anunţă greva generală. Între atâtea greve, pe 30 sunt alegerile parlamentare.
Principala revendicare: mărirea salariilor. Nu cu 10-15 procente, ci cu 50-60%, după modelul legii de majorare a lefurilor în învăţământ. Iresponsabilitatea politicienilor în campanie electorală nu mai miră pe nimeni. E surprinzător că
s-au oprit la 50% şi că nu au votat cu aceeaşi lejeritate majorări de 100% sau 150%. În acelaşi timp, din economia reală vin cele mai rele veşti: au început să se închidă capacităţi de producţie. Siderurgia, industria auto sunt primele lovite.
Restrângerea activităţii în aceste sectoare-cheie duce la pierderea colaterală a altor locuri de muncă. Acum, sindicaliştii scot lumea în stradă pentru mai mulţi bani la leafă. E dreptul lor.
Dar ce vor fa