…promit sa nu recidivez (prea des), dar pentru a mai lamuri nitzel comentariile aparute pe acest blog, va supun atentiei un text pregatit pentru Money Express. Nadajduiesc ca nu se considera “concurenta neloiala”:)
Cine n-are Obama sa-si cumpere!
Saptamana trecuta o lume intreaga a asistat la un fenomen remarcabil: (re)nasterea antipoliticii in mileniul trei.
S-a vorbit si se va mai vorbi inca mult timp de aici inainte despre rasa noului presedinte si despre cum doar in SUA reprezentantul unei minoritati de aproximativ 13% poate fi ales presedinte, ba chiar cu o majoritate covarsitoare. In realitate aceasta e o problema secundara. Dupa cum au aratat sondajele de opinie, n-a existat nici o diferenta intre felul in care au votat cei pentru care rasa candidatului a contat, fata de cei pentru care ea n-a avut nici o importanta. Da. Multi afro-americani si liberali convinsi l-au votat pe Barack Obama pentru simplul motiv ca era negru. Dar la fel de multi albi, in general dintre cei peste 65 de ani, fara studii superioare, traitori in mediul rural (America profunda, cum se zice) nu l-au votat din exact acelasi considerent. Cele doua tipuri de vot s-au anulat, in cele din urma reciproc. Dupa cum spunea un commentator de la CNN imediat dupa anuntarea rezultatelor, daca problema rasei a contat in aceste alegeri a fost doar pentru a demonstra ca, la scara intregii Americi, problema a incetat … a mai fi o problema. De-acum inainte, discutiile despre discriminare rasiala, etc vor trebui sa ia un moment de respiro. Ceea ce, insa, putini au sesizat a fost semnalul de alarma tras de catre fenomenul Obama.
Mesajul candidatului democrat a fost “hope” – “speranta”. Pe buna dreptate. Barack a reusit sa convinga sute de milioane de americani (si, pe langa ei, o lume intreaga) ca se poate. Inca se mai poate ca aceia multi si marunti sa strice jocurile unui estab