Desi nu au o functie oficiala si nu primesc salariu pentru asta, sotiile presedintilor pot fi adesea gatul pe care se misca un cap de sef de stat. O prima doamna dispune de majoritatea informatiilor pe care le detine presedintele si poate influenta deciziile acestuia.
Incepand cu mijlocul secolului XIX, publicul nu a mai putut concepe o Casa Alba fara o prima doamna. In acest context, James Buchanan (1857-1861), care a fost singurul celibatar ales vreodata ca presedinte al SUA, a fost sustinut de catre nepoata sa, Harriet Lane, prima femeie care a purtat titlul de "Prima doamna", arata NewsIn.
Odata cu pozitia de persoana publica, la fel de publice au devenit si scandalurile. Mary Lincoln a fost prima sotie de presedinte implicata in scandaluri, in timpul mandatului sotului ei (1861-1865).
Hellen Taft, prima doamna la Casa Alba in perioada 1909-1913, a fost prima care s-aimplicat in lupta pentru obtinerea dreptului de vot al femeilor.
Potrivit istoricilor, Eleanor Roosevelt (1933-1945) a fost cea mai energica dintre toate sotiile presedintilor americani. A influentat decizia vizavi de implicarea Statelor Unite in cel de al doilea Razboi Mondial si a fost presedintele comisiei pentru redactarea Declaratiei Universale a drepturilor omului, pe care a si prezentat-o la tribuna ONU, in 1948. Aceasta se intampla la 3 ani dupa ce sotul sau murise.
Si Jaqueline Kennedy (1961-1963) a fascinat publicul prin aparitiile sale pline de eleganta, stil si sarm, inca aflandu-se printre cele mai populare prime doamne ale SUA.
Betty Ford (1974-1977), inca in viata, a starnit reactii pline de indignare atunci cand a sustinut hotararea Curtii Supreme de a recunoaste dreptul la avort. Ford a recunoscut, de asemenea, ca sufera de cancer la san, daramand, prin aceasta declaratie, un tabu.
In 2001, Hillary Clinton