O clădire din sectorul 1 a adăpostit, ani de-a rândul, oameni de cultură aleşi pe sprânceană. Zece dintre ei au fost înghesuiţi, cu chiu, cu vai, pe o placă memorială „lungită“. Sursa: Răzvan VălcăneanţuSursa: Răzvan Vălcăneanţu
1 /.
Clădirea cu opt etaje de pe strada Dionisie Lupu pare, la prima vedere, un bloc comunist obişnuit din Bucureşti. La intrare, în dreptul inscripţiei cu numele arhitectului George Damian, trecătorii se opresc însă pentru a scruta cu privirea o listă lungă de foşti locatari mai mult sau mai puţin iluştri astă zi.
Poetul Alexandru Andriţoiu, scriitoarea Anda Boldur, criticul Ovidiu S. Crohmălniceanu, prozatoarea Dana Dumitriu, filologul Valeriu Munteanu, romancierul Marin Preda, jurnalista Catinca Ralea, publicistul Niculae Stoian, scriitorii Alexandru Ştefănescu şi Nicolae Tăutu s-au mutat din apartamentele elegante din Sectorul 1 al Capitalei pe placa memorială şi au rămas alături de noi prin operele pe care le-au semnat.
Urmaşii se îngrijesc de placă
„Clădirea era cunoscută ca «blocul intelighenţei româneşti», în glumă spus. Eu, când m-am mutat aici, ziariştii ziceau aşa: «Ştiţi unde stă Păunescu (Adrian Păunescu - n.r.)? Lângă Stoian!», dar noi abia ne mutasem de trei zile“, îşi aminteşte Filofteea Stoian, în vârstă de 73 de ani.
Soţul ei, publicistul Niculae Stoian, a murit imediat după Revoluţie, dar fosta profesoară de română a rămas în continuare în bloc, îngrijindu-se de placa memorială şi scriind poezii. Locuieşte în apartamentul în care a stat şi Dana Dumitriu, acum „vecină de placă“ cu soţul ei.
Trecut zbuciumat
Blocul din Dionisie Lupu a fost proiectat de arhitectul George Damian la iniţiativa unui grup de proprietari, care nu au apucat însă să se lăfăie prea mult în apartamentele comandate. Locuinţele au fost la scurt timp naţionaliz