Deşi au îngreunat accesul la credite, noile restricţii impuse de normele BNR au contribuit mai puţin decåt preţurile extrem de ridicate la frånarea avansului pieţei rezidenţiale. Intrat în vigoare în luna octombrie, noul regulament de creditare impus de BNR a provocat temeri serioase legate de scăderea numărului de tranzacţii imobiliare. Efectele noilor restricţii s-au resimţit, în primul rånd, prin micşorarea drastică a numărului de potenţiali clienţi elig
Deşi au îngreunat accesul la credite, noile restricţii impuse de normele BNR au contribuit mai puţin decåt preţurile extrem de ridicate la frånarea avansului pieţei rezidenţiale.
Intrat în vigoare în luna octombrie, noul regulament de creditare impus de BNR a provocat temeri serioase legate de scăderea numărului de tranzacţii imobiliare. Efectele noilor restricţii s-au resimţit, în primul rånd, prin micşorarea drastică a numărului de potenţiali clienţi eligibili în contractarea unui credit, restrångånd astfel plaja de cumpărători de locuinţe sau modificånd intenţiile de cumpărare ale acestora. Economistul Mihai Ghinea este unul dintre cei afectaţi de prevederile BNR. „Înainte, mă încadram la un credit de 128.000 de euro, care ataşat la ce mai aveam eu economisit ar fi putut însemna un apartament rezonabil, într-un proiect rezidenţial nou. Chiar dacă nu intenţionam să cumpăr acum, ci să mai aştept, m-am trezit că nu mai pot lua decåt maximum 70.000. Aşa că acum chiar sunt nevoit să aştept. Asta e, poate e mai bine, dacă mă uit la piaţă. Sau o sa-mi cumpăr un apartament vechi“, spune acesta.
Nu numai clienţii sunt oarecum debusolaţi de noua situaţie din piaţă ci şi bancherii. Federico Ghizzoni, responsabil UniCredit pentru Europa Centrală şi de Est, estimează că, o vreme, ar putea să se stopeze creditarea ipotecară, fapt neconfirmat de situaţia din piaţă.
Primele reduceri de preţuri
R