Conditia antreprenorilor care detin intreprinderi mici s-a transformat intr-o tema de dezbatere in timpul alegerilor prezidentiale americane. Acum, discutiile pe aceasta tema s-au aprins si in Marea Britanie.
John Banwell detine o curatatorie in orasul Weymouth din sudul Angliei. Recent, a contactat banca pentru a reinnoi termenii unui contract in valoare de 20.000 de lire sterline, pentru a afla ca dobanda aproape s-a dublat, scrie International Herald Tribune.
Banwell a incercat sa-i explice directorului diviziei bancare HSBC ca are nevoie de bani pentru a plati salariile celor patru angajati si pentru a-si achita facturile pana cand va avea clienti. Ca replica, a primit o scrisoare explicativa care arata ca banca nu poate face nimic cu privire la rata sa, care a crescut cu 7% mai mult fata de cea initiala.
Banwell a primit ajutor financiar din partea unui prieten, insa acest imprumut nu i-a rezolvat problema pe termen lung - supravietuirea afacerii intr-un climat al constrangerilor creditorilor din mijlocul unei scaderi a activitatii economice.
"Costurile combustibilului si ale materialelor au crescut si va trebui sa crestem preturile produselor, insa ma tem de o scadere in vanzari. Cu siguranta banii trebuie sa fie disponibili acolo unde este nevoie", a adaugat el.
Scaderea activitatii economice afecteaza intreprinderile de orice marime. Insa Marea Britanie, o tara cunoscuta ca fiind "o natiune de comercianti", are o afinitate speciala pentru intreprinderile mici.
Iar experienta lui Banwell reprezinta miezul luptei dintre reprezentantii intreprinderilor mici si Guvern, cu privire la dimensiunile ajutorului pe care ar trebui sa-l primeasca companiile mici la intrarea tarii in recesiune dupa 17 ani.
Sustinute de strategiile puternice de afaceri, de opozitia Partidului Conservator si de cele doua mari ziare tabloide ale tarii,