Consiliul Local din Cernavodă a votat impunerea unei taxe anuale de risc Centralei Nucleare. Sursa: Andrei Popa
În premieră pentru istoria domeniului nuclear din România, consilierii locali ai oraşului Cernavodă au votat în unanimitate înfiinţarea unei „taxe locale de poluare şi risc la Cernavodă“, după ce au stabilit oficial că Centrala Nucleară şi Depozitul de deşeuri radioactive din incintă „sunt obiective unice în România cu potenţial de risc radiologic şi impact asupra mediului înconjurător“.
La auzul veştii, preşedintele Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN), Teodor Chirică, a declarat că o asemenea sumă ar putea duce la creşterea cu 5% a tarifului la energia electrică la nivel naţional, „asta dacă nu vor să închidem centrala“.
1.000 de euro pe cap de locuitor
Cuantumul taxei pe care Centrala Nucleară va trebui să o plătească anual comunităţii locale a fost stabilit la 20 de milioane de euro anual. Mai concret, aceasta reprezintă 1.000 de euro pe cap de locuitor, Cernavodă având 20.086 de locuitori.
Conform hotărârii Consiliului Local Cernavodă, „colectarea taxei se constituie în venit la bugetul oraşului Cernavodă, sumele obţinute fiind folosite pentru rezolvarea problemelor de mediu şi a gestionării riscului“.
Prin emiterea acestei decizii, municipalitatea confirmă, de fapt, că oraşul este supus pericolului poluării radiologice. „Riscul este mic, evident, dar există, mergeţi în orice altă localitate şi întrebaţi dacă doresc centrala nucleară acolo şi vedeţi ce vi se va răspunde. Centrala Nucleară a contribuit cu o mulţime de programe în sprijinul populaţiei din oraş, dar au fost investiţii absolut necesare şi pentru buna funcţionare a centralei, nu ne-au făcut niciun favor“, spune primarul oraşului Cernavodă, Mariana Mircea.
Aceasta susţine că taxa este la nive