Economia rusa parea impenetrabila, in ciuda scaderii dramatice pe care a cunoscut-o piata bursiera incepand cu luna august, dar si a ideii conform careia Kremlinul se amesteca in problemele pietelor, alegandu-si favoritii.
Peter Aven este orice mai putin un oligarh opulent tipic. Pasiunile sale pentru mobilier masiv de birou din lemn de mahon si pentru arta ruseasca preavangardista (1895-1920) sunt cele ce il contureaza pe acesta drept ceea ce este el astazi. Odata ce Rusia se lasa tarata in valtoarea crizei financiare, gradul sau de visare intotdeauna bine cantarit este acela al unui om care a vazut si a trait tot, scrie Financial Times.
"Clientii nostri ne cunosc, au stat alaturi de noi in 1998 si au supravietuit, si ne vor fi alaturi si acum, pentru ca au incredere in noi", a spus Aven, presedintele si coproprietarul Alfa Bank din Moscova. Comparatiile cu 1998 - an in care rubla a pierdut 75% din valoare si in care aproape toate bancile puternice din Rusia s-au prabusit - apar din ce in ce mai des in conversatiile cu miliardarii rusi.
"Nu se compara cu criza din 1998", a fost refrenul atat de des repetat de oamenii de afaceri si de bancheri. Rusia, tara ce se afla pe pozitia a treia din punctul de vedere al rezervelor statului la nivel mondial si care inregistra excedent bugetar in principal datorita rezervelor de petrol, s-a grabit sa solutioneze ceea ce se astepta sa fie o furtuna financiara pe termen scurt.
Acum insa, imaginea ce ne prezinta Rusia este mai dramatica decat s-au temut cei mai multi. "Am avut o crestere uriasa, si asta a condus la bubble-uri, iar acum unele dintre acestea se sparg", a spus Aven, un fost ministru de externe si conform Forbes, omul aflat pe pozitia 243 in topul celor mai bogati oameni din lume.
Problema inerenta este in mare parte aceeasi ca in Statele Unite si Europa de Vest: o mare parte din vo