Cele mai mari multinationale prezente pe piata locala "exporta" zeci de manageri romani anual in structurile internationale.
Mai bine de 100 de romani ocupa pozitii de management in cadrul filialelor din strainatate ale primelor 50 de multinationale de pe piata in functie de cifra de afaceri. Dupa o perioada in care Romania a primit management strain, mai degraba decat sa exporte talente, romanii incep sa fie tot mai solicitati pentru mandate de expatriere.
"Este firesc ca pentru anumite pozitii, companiile sa prefere candidati care le cunosc deja organizatia si cultura, fiind confirmat faptul ca acestia au mai multe sanse de a avea succes intr-un rol de management decat cei ce se alatura din afara organizatiei", explica decizia multinationalelor de a numi romani pe pozitii de conducere in strainatate Larisa Condriuc, branch manager al Manpower, companie de recrutare si leasing de personal.
Companiile din industria bunurilor de larg consum si producatorii de ciment sunt cei mai activi exportatori de talent managerial romanesc peste hotare.
JTI Romania, producatorul marcilor Winston, Camel sau Glamour, are in prezent 20 de manageri romani exportati in structurile internationale ale grupului. Cea mai inalta pozitie ocupata de un roman in afara tarii este cea de general manager Adriatica, ocupata de la inceputul lunii aprilie de Cristian Cring, care coordoneaza operatiunile producatorului de tigarete din sase piete din zona Adriaticii: Serbia, Bosnia & Hertegovina, Muntenegru, Albania, Kosovo si Macedonia.
Din cadrul Procter&Gamble, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata bunurilor de larg consum, au plecat 10 manageri romani la filiale din strainatate, in tari ca Bulgaria, Bosnia, Germania, Franta, Elvetia, Statele Unite, Singapore.
"Acesti manageri sunt in general in functii de conducere importante in departamente de van