Cinci trimestre consecutive de pierderi si reducerea cu 70% a valorii actiunilor nu i-au oprit pe directorii puternicei banci Merrill Lynch sa aloce aproximativ 6,7 miliarde de dolari (5,2 miliarde de euro) pentru prime.
Goldman Sachs Group si Morgan Stanley au pus deoparte aproximativ 13 mld. dolari (10 mld. euro) pentru prime dupa trei trimestre, mai putin cu 28% fata de anul trecut. Chiar si unii angajati ai Lehman Brothers, ce a declarat cel mai mare faliment din istoria Statelor Unite in septembrie, vor primi o prima egala cu cea de anul trecut, scrie Bloomberg.
Cea mai severa criza financiara din anii '30 incoace, programul de bailout de 700 mld. dolari, protestele publice privitoare la platile excesive acordate directorilor si prabusirea a trei din cele mai mari firme de servicii financiare nu vor impiedica Wall Street-ul sa-si recompenseze angajatii la sfarsit de an pe langa salarii, spun specialistii.
Goldman, cea mai mare si mai profitabila firma de pe Wall Street pana a ales sa devina holding bancar in septembrie, a alocat aproximativ 6,85 mld. dolari pentru prime, sau in medie 210.300 dolari pe angajat, in scadere cu 32% fata de 339.400 dolari cu un an in urma. Morgan Stanley, a doua mare firma de servicii financiare pana s-a transformat la randul sau in banca, detine 6,44 mld. dolari pentru prime, sau 138.700 dolari pe angajat, in scadere cu 20% fata de anul trecut. Ambele firme atribuie un procent fix din venituri pentru plati.
Suma pusa deoparte de Merrill pentru prime echivaleaza cu o medie de 110.000 de dolari pentru fiecare din cei 60.900 de angajati ai sai, in crestere de la 108.000 anul trecut, pentru ca peste 3.000 de locuri de munca au fost eliminate. Cifrele referitoare la prime sunt bazate pe estimari conform carora 60% din cheltuielile pe plati si beneficii raportate de companii vor reprezenta primele de sfarsi