Onorariile pe care le primesc avocatii romani pentru consultanta oferita companiilor variaza intre 50 de euro pe ora si 350 de euro, tarife egale cu cele ale avocatilor francezi, in timp ce onorariile pentru cazurile reprezentate in instanta sunt de cinci ori mai mici decat in Franta, a declarat ieri Gheorghe Florea, presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.
"Avocatii romani au onorarii de cinci ori mai mici pentru cazurile care se judeca in instanta, in comparatie cu avocatii francezi. Astfel, un avocat roman poate avea onorarii care pornesc de la 50 de lei si ajung pana la zeci de mii de dolari", a spus Florea la Ziua Profesiilor Liberale din Romania.
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania are 19.500 de membri, una dintre dificultatile cu care se confrunta aceasta profesie fiind faptul ca exista numeroase persoane care pretind ca sunt avocati.
"Profesia este afectata de falsi avocati, care ii aduc prejudicii si zdruncina ideea de avocat", a explicat Florea precizand ca in ultimii trei ani au fost inregistrate cel putin 10.000 de cazuri de plangeri ale victimelor falsilor avocati.
Avocatii si notarii domina topul castigurilor realizate din profesiile liberale in Capitala, cel mai bine platit avocat din Bucuresti castigand oficial anul trecut peste 13 mil. lei brut (3,91 mil. euro), adica 326.000 de euro pe luna, dublu fata de venitul maxim obtinut in 2006 de un avocat, potrivit datelor furnizate de Fisc.
Profesiile liberale reprezinta 25% din totalul pietei serviciilor din Romania, potrivit estimarilor lui Ion Anghel, presedintele Uniunii Profesiilor Liberale din Romania (UPLR) care cuprinde 12 asociatii profesionale si 300.000 de membri. El a spus ca printre problemele cu care se confrunta profesiile liberale se numara faptul ca exista tari care nu recunosc diplomele si calificarile profesionale ale romanilor care vo