Ca reacţie la articolele despre fenomenul şpăgii în România, cititorii noştri au dezvăluit o multitudine de situaţii în care au fost nevoiţi să se complacă unor situaţii ilegale. Sursa: ReutersSursa: Hepta
1 /. S-a constatat astfel că şpaga rămâne în continuare o a doua natură în societatea noastră, în ciuda eforturilor depuse de autorităţi pentru a educa cetăţenii. Oamenii încă umblă cu plicul cu bani după ei de fiecare dată când apelează la diverse servicii publice. Cu toate acestea, au fost şi voci care au găsit explicaţii.
Întrucât unul dintre articole a fost realizat pe domeniul sănătăţii, unul dintre cele mai transparente în care se poate observa mai uşor atât traseul şpăgii, cât şi volumul acesteia, comentariile de pe forumuri au vizat în special aceste situaţii.
Una dintre cele mai interesante relatări legate de dezbaterea evz.ro aparţine unui cititor care a ales să rămână sub anonimat. Acesta prezintă modul în care a fost obligat să scoată bani din buzunar atunci când a mers la medic.
1. Nu se respectă nicio ordine la consultaţie. Există ceea ce se numeşte o "asistentă şefa", pe care trebuie să o plăteşti ca să te bage în cabinetul medicului. Încă nu ajunsesem la medic şi trebuia să-mi asigur intrarea cât de cât într-un timp rezonabil, altfel, aş fi putut petrece între patru şi zece ore pe culoar (pentru ca medicul respectiv, un nume în chirurgia românească, mai pleca la operaţii în timpul zilei şi era foarte greu de prins). În două spitale, Bagdasar (Spitalul 9) şi cel de Urgenţă Floreasca, am fost nevoit să plătesc asistenta şefă ca să intru la medicul specialist.
2. Medicul nu se uită la tine şi te poate programa la analize şi consultaţii peste săptămâni. Am lăsat plicul pe masă fără comentarii, a dispărut plicul, iar programarea la analize şi următoarea consultaţie s-a făcut în termeni re