Soldul creditelor în valută restante a urcat de trei ori mai rapid decât la împrumuturile în lei, în luna septembrie faţă de august.
În acelaşi timp, restanţele la creditele contractate în monedă naţională au crescut cu 8,21%, iar cele la împrumuturile în euro au avansat cu 23%, indică datele Băncii Naţionale a României, citate de Mediafax.
Majoritatea împrumuturilor în valută, care au ajuns la valoarea de 109,699 miliarde de lei la sfârşitul lui septembrie, au fost contractate de populaţie. Din cauza deprecierii leului, este probabil ca datele pe luna octombrie să arate o creştere mai mare a restanţelor la împrumuturile în valută.
Creditele în moneda naţională totalizau, la sfârşitul lunii septembrie, 85,457 miliarde de lei şi au fost contractate, în mare parte, de firme. Restanţele au ajuns la o pondere de 1,1% din valoarea totală a creditelor luate de populaţie şi companii, de 195,157 miliarde de lei în septembrie, în creştere cu 5,7% faţă de luna august. Din suma totală, restanţele reprezintă 2,15 miliarde de lei, cu 12% mai mult decât 1,92 miliarde de lei, valoarea obligaţiilor neachitate la timp la finele lunii august.
În capul clasamentului celor mai mari restanţieri se situează municipiul Bucureşti, urmat de judeţele Braşov şi Bihor, care concentrează aproape 35% din ratele restante la creditele în lei şi peste 50% din cele în valută.