The World Economic Forum a lansat recent un raport care detaliaza modul in care 107 tari din intreaga lume au utilizat efectiv tehnologia IT&C pe parcursul anului trecut, care plaseaza Romania in jumatatea de jos a clasamentului.
The Global Information Technology Report, un document sponsorizat de catre compania americana Cisco, cel mai mare furnizor de echipamente de retea din lume, si realizat in colaborare cu INSEAD (Learning International Business School), evalueaza gradul de utilizare a IT&C pe baza indicelui de maturitate a infrastructurii de retea din fiecare tara.
Acest indice se calculeaza in functie de trei componente: mediul de afaceri (piata, legislatia, infrastructura), gradul de maturitate (utilizarea IT&C si beneficiile aduse de aceasta la nivel individual, in domeniul afacerilor si pe plan guvernamental) si gradul de utilizare a celor mai noi tehnologii in domeniu (de asemenea, la nivel individual, de afaceri si guvernamental).
Conform raportului, intocmit de catre Enrique Rueda-Sabater, directorul Cisco responsabil de strategie in pietele emergente, Romania a coborat cateva trepte fata de anul 2006, cand ocupa locul 55, plasandu-se in intervalul 2007-2008 mult in urma altor tari din Europa Centrala si de Est, cum ar fi Cehia sau Ungaria, situate pe locul 36 si, respectiv, 37, si fiind urmata de Polonia (62), Bulgaria (68) si Rusia (72).
Danemarca are cea mai dezvoltata infrastructura de retea, fiind urmata de Suedia, Elvetia, Statele Unite si Singapore.
Componentele luate in calcul la stabilirea indicelui de maturitate a retelei includ mai multe sub-categorii, dintre care cateva au ajutat Romania sa nu piarda si mai mult teren. Intre acestea, se numara calitatea educatiei in domeniul matematicii si al stiintelor (unde tara noastra se plaseaza pe locul 12 din 127 de tari), costurile conexiunilor telefonice pentru a