Toată noaptea sforăi şi nu te poţi odihni? Chiar şi familia are nopţi albe din cauza sforăitului tău? Te trezeşti obosit, ai dureri de cap? Atenţie! Sforăitul anunţă o afecţiune. Vestea bună este că ai numeroase tratamente la dispoziţie. Din ce în ce în ce mai multe persoane sforăie. Specialiştii estimează că 60 la sută din bărbaţi şi 40 la sută din femei au această problemă. Iar dintre aceştia, 5 la sută bărbaţi şi 2 la sută femei suferă de apnee.
Apneea este o cauză des întâlnită a sforăitului. „Sindromul de apnee în somn apare atunci când există cel puţin cinci pauze respiratorii de 10 secunde. Am avut o pacientă care avea câte 60 de episoade de apnee pe oră.
Aceste apnee duc la scăderea oxigenului din sânge şi la complicaţii la nivelul inimii şi al creierului“, a atras atenţia medicul francez Jacques Grosbois, coautor al cărţii „Apnee, sforăit şi dereglări de somn“.
Consecinţele apneei sunt: dureri matinale de cap, transpiraţii nocturne, pierderi de memorie, lipsă de concentrare, oboseală, somnolenţă pe parcursul zilei şi sângerări nazele.
Este bine să ştii că apneea a fost asociată cu riscurile crescute de boli cardiovasculare: hipertensiune, insuficienţă cardiacă, chiar infarct.
Polipii, amigdalele inflamate, răceala, alergiile sunt alte cauze posibile pentru care devii coşmarul casei. Medicul este cel mai în măsură să diagnosticheze aceste boli şi să-ţi recomande un tratament adecvat.
Mască în caz de apnee
În situaţia în care suferi de apnee, tratamentul constă în purtarea, pe perioada somnului, a unui aparat nazal de ventilare a presiunii pozitive continue.
Operaţiile care înlătură cauza
Dacă ai polipi sau amigdale inflamate, chirurgia clasică sau cu ajutorul laserului vine în ajutorul tău. Operaţia clasică se face sub anestezi