ATUURILE ÎNVINGĂTORULUI. Preşedintele ales al SUA i-a cucerit pe alegători cu farmecul său personal şi cu demersul pentru atenuarea diviziunilor din societatea americană. Sursa: Reuters
Barack Obama, care a ajuns preşedinte la 47 de ani, se vrea încarnarea visului creionat de Martin Luther King şi este adesea comparat cu John Kennedy pentru charisma sa şi pentru speranţa de schimbare pe care o evocă. „Nu voi fi un preşedinte perfect, dar vă pot promite aceasta: voi fi întotdeauna sincer şi vă voi spune ceea ce cred şi unde mă situez“, declara Obama săptămâna trecută, la încheierea megaclipului său publicitar de jumătate de oră, difuzat de toate marile posturi naţionale de televiziune din SUA.
Într-o ţară în care negrii nu se bucură cu adevărat de drepturile lor civice decât de mai puţin de jumătate de secol, candidatul democrat a parcurs deja o cale foarte lungă, comentează AFP. Chiar în ziua naşterii sale, 4 august 1961, dintr-un tată negru, din Kenya, şi o mamă albă, din Kansas, căsătoriile interrasiale erau interzise în multe state sudice ale Americii, fiind legalizate abia în 1967.
„Cine ar fi crezut că un negru de 40 de ani, numit Barack Obama, va deveni într-o zi candidatul Partidului Democrat?“, a întrebat retoric senatorul de Illinois după victoria în alegerile primare, în faţa rivalei sale Hillary Clinton. Al doilea prenume al lui Obama, Hussein, a fost menţionat fără încetare de reprezentanţii dreptei republicane. Crainici TV cu simpatii conservatoare i-au spus uneori „Osama“, ca liderului reţelei teroriste al-Qaida.
Ascensiunea unui lider
Obama a ieşit din anonimat într-o seară de iulie 2004, când a luat cuvântul la tribuna Convenţiei Naţionale Democrate. Milioane de americani s-au regăsit în cuvintele rostite cu convingere de acest bărbat zvelt, care pleda pentru candidatul de atunci în aleger