O reporteră a postului de televiziune american a fost „teleportată“ în studioul central din New York, unde a conversat cu unul dintre moderatori. Sursa: Reuters
Bătălia „ascunsă“ a reţelelor TV americane, care au investit masiv în echipamente de înaltă tehnologie, pare să fi fost câştigată de CNN, care şi-a uimit privitorii cu „prezenţa“ în studio, în direct, a unei holograme. CNN a amenajat, marţi seară, două studiouri dotate cu noua tehnologie, numită oficial „teleprezenţă“, unul în Arizona (lângă cartierul general al republicanului John McCain) şi celălalt în Chicago, ambele la mii de kilometri distanţă faţă de studioul central din New York. Reportera Jessica Yellin, aflată în Chicago, a fost „teleportată“ în studioul central, unde a purtat o conversaţie în timp real cu moderatorul Wolf Blitzer.
Amândoi ziariştii au admirat cu voce tare această „minune tehnologică“, o premieră TV, care a implicat numai pe partea de transmisie 35 de camere de luat vederi, toate de înaltă definiţie, plus tot atâtea computere cu o putere de calcul impresionantă. Imaginea a evocat scena în care holograma Prinţesei Leia, din filmul SF „Războiul Stelelor“, îi vorbeşte maestrului Jedi Obi-Wan Kenobi. De altfel, chiar şi Yellin a menţionat asemănarea.
Tehnologie costisitoare
Deşi nu este chiar nouă, tehnologia teleprezenţei se află încă în stadiu experimental în principal din cauza costurilor pe care le implică, dar şi a utilităţii sale limitate. Nu puţini critici au apreciat, după evenimentul de marţi, că ea ar fi cea mai stranie şi mai inutilă „tehnologie fantasmagorică“.
Aceiaşi critici suspectează că imaginea reporterei a fost pur şi simplu suprapusă peste imaginile din studio. Chiar dacă studiourile CNN ar fi fost dotate cu holoproiectoare, spun ei, rezultatul final de pe ecranele telespectatorilor „tot bidimensional a f