Dacă ai ales un local unde se mănâncă bine şi este apreciat şi de cunoscuţii tăi, ai nevoie de o rezervare din timp. Nu este lipsă de bun simţ nici dacă te interesezi, prin telefon, de preţurile practicate. Ţinuta trebuie să fie adecvată momentului. Dacă ai hotărât să mergi într-un local mai modest, alege-ti o ţinută mai lejeră, nu are sens să te îmbraci la patru ace.
La intrarea în restaurant, bărbatul deschide uşa femeii, lăsând-o să treacă în faţă, pentru a feri doamnă de privirile indiscrete ale celorlalţi şi pentru a căuta o masă liberă. Trebuie să respectaţi obiceiurile localului.
Dacă restaurantul are şi garderoba, să nu lăsaţi hainele pe spătarul scaunului. La masă se aşază întâi femeia, bărbatul îi ţine scaunul. Dacă nu-i nici o masă liberă, vă puteţi aşeza la masă cu alte persoane, dar numai după ce aţi cerut, în prealabil, acordul.
Meniul trebuie consultat de fiecare în parte, după care domnul va da comanda chelnerului. Şervetul nu trebuie ţinut pe genunchi. Se foloseşte doar pentru ştergerea gurii. Dacă, în lipsa chelnerului, bărbatul serveşte băuturile, nu va pune sticla pe masă, ci în frapiera.
Vinurile se degusta la început de către domn, dar se ia in considerare si recomandarea chelnerului. Reclamaţiile nu trebuie făcute cu voce tare. Evitaţi cearta cu chelnerul, adresându-vă direct şefului de sala sau patronului.
Dacă ai ales un local unde se mănâncă bine şi este apreciat şi de cunoscuţii tăi, ai nevoie de o rezervare din timp. Nu este lipsă de bun simţ nici dacă te interesezi, prin telefon, de preţurile practicate. Ţinuta trebuie să fie adecvată momentului. Dacă ai hotărât să mergi într-un local mai modest, alege-ti o ţinută mai lejeră, nu are sens să te îmbraci la patru ace.
La intrarea în restaurant, bărbatul deschide uşa femeii, lăsând-o să treacă în faţă, pentru a feri doamnă de privirile indiscrete ale ce